50 de sfaturi pentru un ten frumos și sănătos
Indiferent de vârstă, este important să ai grijă de tenul tău. Noile metode antiaging și proaging te ajută să ai un ten sănătos, lipsit de afecțiuni. Diminuarea ridurilor și corectarea micilor imperfecțiuni se poate realiza și fără bisturiu, prin metode revoluționare integrate în industria beauty, dar și printr-un stil de viață bazat pe echilibru și cumpătare. În acest articol vei descoperi 50 de sfaturi pentru a avea un ten frumos, strălucitor și vizibil întinerit.
- Curăță-ți fața de două ori pe zi cu un demachiant delicat. Indiferent că porți sau nu machiaj în timpul zilei, tenul este agresat mereu de factori poluanți, cum ar fi praf sau noxe. Așadar, utilizează o soluție potrivită pentru tenul tău, în așa fel încât să îndepărtezi orice impurități. Repetă această procedură de două ori pe zi, dimineața și seara.
- Exfoliază pielea o dată sau de două ori pe săptămână pentru a elimina celulele moarte. Pentru această procedură poți să folosești produse pe care le ai acasă, cum ar fi mălai sau migdale. Masează ușor tenul, însă nu insista prea mult pentru a nu-l zgâria și nu repeta exfolierea mai mult de două ori pe săptămână.
- Utilizează un toner pentru a echilibra nivelul pH-ului pielii. Tonerul are rolul de a diminua petele ce apar ocazional pe față, inclusiv coșurile, prin uscarea acestora. Folosește o dischetă demachiantă pentru a tampona fața în timpul zilei, ori de câte ori o simți încărcată.
- Aplică o cremă hidratantă pentru a hrăni tenul. Aceasta trebuie folosită atât dimineața, cât și seara, după ce ai curățat fața. Pentru a fi sigură că folosești produsul potrivit, cel mai bine ar fi să apelezi la sfatul specialistului, care îți poate recomanda crema ideală pentru tipul de ten pe care îl ai.
- Folosește zilnic protecție solară pentru a-ți proteja pielea de razele UV, care sunt active inclusiv atunci când vremea este ploioasă. Ori de câte ori ieși din casă ai nevoie de cremă cu SPF, fiind recomandată cea cu protecție de minim 30.
- Evită să îți atingi fața cu mâinile murdare deoarece vei cauza apariția coșurilor. Atinge-ți fața doar după ce te-ai spălat pe mâini, pentru a aplica produsele specifice.
- Nu strânge și evită să atingi coșurile, deoarece acest lucru poate provoca cicatrici de care vei scăpa foarte greu. Folosește loțiunea tonică sau creme care ajută la dispariția mai rapidă a acestora.
- Odihnește-te suficient pentru a evita apariția pungilor în zona ochilor și pentru a-i permite tenului să fie cât mai strălucitor. Oboseala se poate remarca foarte ușor pe chip și duce la un ten mai tern, cu un aspect neplăcut.
- Asigură-te că ai o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și grăsimi sănătoase. Pielea, cel mai mare organ al omului, are nevoie de nutrienți pentru a fi cât mai aspectuoasă și mai sănătoasă.
- Evită fumatul și limitează cât mai mult consumul de alcool, deoarece substanțele nocive au efecte negative asupra tenului și accelerează îmbătrânirea.
- Folosește o mască de față o dată pe săptămână pentru a spori strălucirea pielii. Alege măști cu colagen și cu alte substanțe hidratante pentru a obține efectele dorite.
- Utilizează un ser pentru a viza probleme specifice ale pielii. Serul se aplică după toner, înainte de crema hidratantă, prin masare ușoară.
- Utilizează o cremă distinctă pentru zona ochilor, pentru a preveni ridurile și formarea de pungi inestetice.
- Nu spăla fața cu apă fierbinte, deoarece porii se vor deschide și praful, fumul și noxele îți vor afecta tenul.
- Evită să utilizezi scrub-uri dure sau abrazive pe piele, deoarece acestea pot cauza leziuni. Cel mai bine ar fi să mergi într-un salon sau la medicul dermatolog pentru exfolieri adaptate tipului tău de ten. Reține că peelingurile sunt de 3 tipuri: superficiale, medii și profunde.
- Utilizează produse cu ingrediente naturale, la recomandarea specialistului, în funcție de nevoile pe care pielea ta le are. Produsele pentru un ten uscat sunt diferite de cele pentru ten gras.
- Masează-ți fața cu mâinile dezinfectate și curate pentru a stimula circulația. Acest lucru ajută la producerea de colagen și la un aspect mai sănătos și mai frumos al pielii.
- Utilizează un spray cu apă termală pentru a împrospăta și hidrata pielea pe tot parcursul zilei, mai ales vara.
- Integrează acidul hialuronic în rutina de îngrijire a feței, deoarece această substanță ajută la hidratare intensă.
- Folosește produse care conțin vitamina C pentru a lumina pielea și pentru a stimula producția de colagen.
- Produsele pe bază de retinol reduc liniile fine, ridurile și acneea și sunt recomandate indiferent de vârstă.
- Apelează la peelinguri chimice efectuate în salon pentru regenerarea celulelor și pentru întinerirea tenului. Aceste proceduri se efectuează doar în sezonul rece, pentru a evita apariția petelor hiperpigmentare.
- Utilizează un ulei facial sau un balsam pentru a hrăni și hidrata pielea uscată, însă numai la recomandarea specialistului.
- Apelează la proceduri cu laser atunci când tenul îți este afectat de cicatrici sau de pete pigmentare. În saloanele dotate cu aparatură modernă vei descoperi soluții care te vor ajuta să îți recapeți aspectul frumos al feței, fără disconfort sau durere.
- Evită machiajul excesiv, iar în zilele în care este posibil, nu aplica fond de ten sau farduri. În acest fel, lași pielea să respire și aplici doar produsele de bază pentru îngrijire și curățare.
- Ferește-te de mediile în care se fumează sau de locurile cu nivel ridicat de poluare, deoarece pielea este afectată în astfel de cazuri.
- Evită expunerea la soare. Mai ales când ești în vacanță, asigură-te că aplici un strat gros de SPF pentru că razele UVA și UVB sunt extrem de dăunătoare. De asemenea, reaplică produsul cât mai des, mai ales după ce intri în apă.
- Apelează la medicul dermatolog sau la un specialist în cosmetică pentru a determina ce tip de ten ai, înainte de a investi în produse de îngrijire. Astfel, nu riști să cheltui bani pe creme sau soluții care nu ți se potrivesc.
- Efectuează vizite de rutină la medicul dermatolog, cel puțin o dată pe an. În acest mod eviți apariția unor probleme care, mai târziu, vor fi și mai dificil de tratat.
- Fața de pernă acumulează impurități pe măsură ce trec zilele. Ai grijă să schimbi lenjeria de pat cât mai des, în așa fel încât să nu îți fie afectat tenul.
- Evită să dormi pe o parte, deoarece pielea se va încreți și ridurile se vor accentua, indiferent de vârstă.
- Treci pe la salon cel puțin o dată pe lună pentru tratamente de curățare sau de hidratare a feței, în funcție de nevoie.
- Consumul excesiv de zahăr sau de carbohidrați duc la îmbătrânirea prematură a tenului, așa că ai grijă la dieta zilnică.
- Integrează în rutina săptămânală câte o sesiune de saună. Aceasta ajută la eliminarea toxinelor din organism și, implicit, la curățarea feței.
- Luciul natural al pielii este absolut normal, chiar dacă tot mai multe femei doresc un ten mat. Nu folosi pudra în exces, deoarece acest produs acoperă porii și conduce la apariția coșurilor.
- Petele hiperpigmentare pot să fie tratate, în ciuda faptului că te-ai ales cu ele în urmă cu mulți ani. Pentru rezolvarea acestei probleme este necesar să apelezi la sprijinul specialistului.
- Încearcă să reduci consumul de grăsimi, pentru a preveni apariția acneei.
- Elimină pe cât posibil stresul din viața ta. Stresul poate provoca o creștere a nivelului hormonilor – care poate duce la erupții. Încearcă să gestionezi stresul prin exerciții fizice, meditație sau alte activități relaxante, cu rol să te deconecteze.
- Poate nu te-ai gândit la asta, dar trebuie să păstrezi telefonul mobil curat. Aceste dispozitive colectează impurități și microbi, iar prin contactul cu fața toate acestea se transferă pe piele.
- Păstrează-ți părul curat: uleiurile și bacteriile din părul murdar se pot transfera pe piele, așa că asigură-te că speli părul în mod regulat.
- Prinde părul atunci când ești acasă. Praful și impuritățile din păr nu trebuie să ajungă pe față.
- Dacă tenul îți este afectat de acnee de mai mult timp și problema se accentuează, apelează la un medic dermatolog pentru un tratament personalizat.
- Hidratează-te, deoarece apa menține pielea hidratată și ajută la eliminarea eficientă a toxinelor. Încearcă să consumi cel puțin 8 pahare de apă pe zi.
- Folosește un umidificator. Aerul uscat din interior poate deshidrata pielea, așa că utilizează un astfel de dispozitiv pentru a crește umiditatea aerului.
- Nu agresa tenul prin masaje dure sau folosind produse abrazive. Pielea de pe față este sensibilă și trebuie să o îngrijești corespunzător.
- Evită dușurile fierbinți care deschid porii.
- Nu bea prea multă cafea, deoarece cofeina conduce la deshidratare, lucru ce se va vedea inclusiv pe față.
- Utilizează produse cu ingrediente pentru iluminarea pielii: produse care conțin ingrediente precum acid kojic, extract de lemn dulce, arbutină și vitamina C, care pot ajuta la reducerea hiperpigmentării.
- Folosește produse care suplimentează nivelul de colagen din organism.
- Începe să ai grijă de tenul tău încă din adolescență. Astfel, vei încetini procesul de îmbătrânire a pielii, care începe atunci când producția de colagen devine mai redusă (de obicei, în jurul vârstei de 25 de ani).
Alimente pentru un ten frumos și sănătos
Cu siguranță îți spui de multe ori „și eu vreau să am fața fină și curată”, dar de la o lună la alta acneea îți face probleme, deshidratarea sau, din contră, excesul de sebum. Ține cont de faptul că frumusețea vine din interior și, în afară de utilizarea produselor de îngrijire, e nevoie și de o dietă echilibrată.
Iată o listă cu alimente pentru ten frumos:
- fructe și legume proaspete
- fructe de pădure
- avocado
- pește bogat în omega-3: somon, macrou, sardine
- nuci
- roșii
Având grijă de sănătatea ta, te preocupi inclusiv de starea generală, dar și de aspect. Dacă vrei să ai o piele strălucitoare și un ten cât mai tânăr, trebuie să fii atentă la dietă, dar și la ritualul de îngrijire. Urmează sfaturile de mai sus pentru a te bucura de un ten strălucitor.