Ce Faci Cand Nu stii ce sa faci cu viata ta

Ce Fac Dacă Nu Știu Ce Să Fac Cu Viața Mea?

Unii oameni își deschid afaceri la 21 de ani, având o familie care le oferă sprijin necondiționat, inclusiv financiar. Alții, la aceeași vârstă, abia își pot da seama care sunt pasiunile lor sau ce îi motivează și în ce direcție vor să se îndrepte. Oricum ar fi, toți suntem diferiți și avem ritmuri distincte, așa că nu este util să te compari cu altcineva care pare să aibă mai mult succes. „Ce să fac cu viața mea” este o întrebare normală, mai ales când ești foarte tânăr. Pentru a-ți da seama ce vei face în viitor și pe ce drum ar fi bine să o apuci, ar trebui să te concentrezi doar pe propria persoană. De asemenea, este util să te înconjori cu oameni care au aceleași obiective sau cu persoane care activează în domenii ce te atrag. Este important să ai răbdare cu tine, să nu forțezi lucrurile și, mai ales, să nu îți imaginezi că vei găsi scopul vieții în câteva zile. Nu pune mai multă presiune decât este cazul și încearcă să descoperi domenii care îți pot aduce satisfacție financiară fără să îți repeți continuu „nu știu ce să fac cu viața mea”.

Cum îți dai seama că îți irosești viața?

Nu există un semn clar care să îți indice că îți irosești viața. Este normal să existe perioade mai dificile pentru fiecare om, în care să simți că nu ai un scop sau o direcție deoarece nu câștigi suficienți bani sau poate pentru că nu ești implicată în activități care să îți aducă plăcere. 

Cu toate acestea, unele semne pot indica faptul că ar trebui să faci unele schimbări pentru a fi împlinită pe plan personal și profesional, cum ar fi: 

  1. Te simți constant nefericită sau neîmplinită și această senzație durează de mai mult timp. De obicei, persoanele care suferă de lipsă de activitate se confruntă cu aceste sentimente și, în plus, se învinovățesc constant. 
  2. Nu ai o direcție sau un scop în viață, iar acest lucru îți cauzează stres și anxietate. Ai senzația că nu ești utilă și te izolezi tot mai mult, în loc să te angrenezi în activități care să îți schimbe starea de spirit.
  3. Te simți blocată într-un loc de muncă sau într-o carieră ce nu îți aduce satisfacții și nu regăsești curajul de a te mobiliza pentru a schimba jobul. 
  4. Simți că nu ai un impact pozitiv asupra lumii sau asupra oamenilor din jurul tău, însă nu faci acțiuni care ar trebui să schimbe acest lucru sau te judeci prea aspru și ești în pragul depresiei.
  5. Te confrunți cu sentimente constante de plictiseală și nu te simți bine nici măcar atunci când reușești să bifezi sarcini importante la locul de muncă. Cel mai probabil, motivul este că recompensa financiară nu este pe măsura eforturilor depuse. 
  6. Nu-ți urmărești pasiunile sau interesele deoarece te simți nevoită să rămâi la un loc de muncă pentru care trebuie să aloci foarte multe timp, însă fără a fi motivată financiar. 
  7. Amâni sarcini sau obiective importante din cauză că ai ajuns la saturație.
  8. Duci o viață care nu este aliniată cu valorile tale și în care nu îți permiți să te bucuri de activități relaxante, vacanțe sau de mici recompense pe care ți le-ai dori. 
  9. Ești reticentă în a încerca lucruri noi deoarece te temi să îți asumi riscuri sau pentru că ți-ai pierdut pofta de viață din cauza jobului mult prea solicitant.
  10. Nu îți stabilești obiective și te mulțumești cu puțin.
  11. Nu ai grijă de sănătatea ta fizică, emoțională și mentală deoarecești prinsă într-un cerc vicios acasă-muncă.
  12. Eviți responsabilitatea sau răspunderea pentru acțiunile tale de teama de a nu da greș.
  13. Nu reușești să te mai conectezi cu alți oameni și să construiești relații sănătoase deoarece ai un sentiment constant de plictiseală și de saturație. 
  14. Te simți prinsă în rutină și nu întrevezi un viitor mai bun pentru tine.
  15. Te confrunți cu sentimente de nemulțumire față de propria persoană, dar nu faci nimic pentru a schimba acest lucru.
  16. Nu-ți faci timp pentru tine și nu te mai detașezi de activitățile monotone.

Foarte multe persoane se pot confrunta la un moment dat în viață cu aceste senzații și își repetă mantra „nu știu ce să fac cu viața mea”. Atât timp cât aceste episoade sunt pasagere, de scurtă durată, nu este o problemă, dar dacă descoperi că aceste semnale sunt constante trebuie să iei decizia de a schimba ceva – cât mai repede, înainte de a te plafona complet.

Am colecționat diplome, însă nu mă bucur de viață. Ce ar trebui să fac mai departe?

Foarte mulți tineri fac o facultate la dorința părinților, chiar dacă nu se regăsesc în domeniul studiat. Tocmai din acest motiv, ajungi să nu îți placă ceea ce faci sau să nu fi capabilă să obții un job în industria respectivă. Pe de altă parte, chiar dacă părinții te încurajează să urmezi o facultate care îți place, sistemul s-ar putea să te surprindă neplăcut, deoarece după absolvire vei avea dificultăți în a găsi un loc de muncă bine plătit, în care să te dezvolți așa cum ar trebui. Societatea în care trăim este mai degrabă o școală de supraviețuire și nu oferă un context favorabil pentru a te dezvolta frumos, principalul motiv fiind că nu dispui de bani pentru a te bucura cu adevărat de viață. De obicei, pentru a câștiga mult trebuie să lucrezi aproape non-stop și chiar și așa nu vei reuși să faci lucrurile la care visezi.

Dacă te afli în aceaastă situație, poți lua în considerare o pauză de la muncă și o reconversie profesională. Este important să ai grijă de tine și de bunăstarea ta fizică, emoțională și mentală. Identifică un domeniu în care să activezi fără să ai parte de stres și, în schimbi, să beenficiezi de câștiguri mai mari, pentru a-ți trăi cu adevărat viața.

Nu îi lăsa pe alții să îți controleze viața

Tu ești persoană care are deplin control asupra propriei vieți și ești singura care are puterea de a face alegeri și de a lua decizii pentru a te simți cât mai bine și mai fericită. Este ușor să fii prins în capcana de a face pe plac părinților, iubitului sau anturajului, însă nu este o variantă sănătoasă pe termen lung. 

Poate fi o provocare să găsești un echilibru între a face ceva care îți place și a-ți câștiga existența, dar aceasta este calea sigură către noi posibilități. De asemenea, e important și să fii dispusă să-ți asumi anumite riscuri sau, mai bine spus, să ieși din zona de confort, o zonă în care nu vei descoperi nicicând satisfacții. 

Îmi tot spun că NU știu să fac nimic! Iată cum să ieși dintr-un astfel de blocaj

Dacă simți că trăiești în monotonie și nu vezi luminița de la capătul tunelului, aplică următoarele tehnici pentru a ieși din această capcană, din care într-adevăr poate fi destul de dficil să scapi:

  • În loc să spui „Nu știu să fac nimic”, folosește-te de internet pentru a găsi noi sugestii și pentru a te reorienta din punct de vedere profesional. 
  • Explorează lucruri noi și dezvoltă-te într-un alt domeniu.
  • Găsește-ți punctele forte. Dacă ești o persoană sociabilă și zâmbitoare, cu sgiuranță vei găsi cu destul de multă ușurință ceva care să ți se potrivească.
  • Intră în comunități online în care sunt oameni cu aceleași preocupări ca și tine, de la care poți să ceri sfaturi. 

Află ceea ce nu știi despre tine

Auto-descoperirea este un proces continuu și este ceva la care poți continua să lucrezi de-a lungul vieții. Este în regulă să nu știi totul despre tine, deoarece întotdeauna există ceva nou de învățat. Cum poți face acest lucru? Renunță la întrebarea „Ce să fac cu viața mea?” și începe să faci efectiv ceva: mergi la acel interviu de care te temeai, bucură-te de aptitudinile pe care le ai, zâmbește mai des și ai încredere în tine. S-ar putea să descoperi domenii care o să îți aducă banii de care ai nevoie pentru o viață mai liniștită, dar și satisfacții personale și, de ce nu, mult mai mult timp liber. 

Ce trebuie să știi în viață pentru a avea succes!

Succesul poate să însemne ceva diferit pentru fiecare dintre noi, însă sunt câteva lucruri general valabile care definesc acest termen. Așadar, pentru a te bucura de succes și, desigur, de viață, trebuie să fii mai blândă cu tine. Pune preț pe câștig și nu te mai angaja în locuri în care nu ești niciodată răsplătită așa cum meriți ci, din contră, ești exploatată în beneficiul altora. Lasă deoparte șefii ursuzi și mereu nemulțumiți și îndreaptă-te către industrii în care tu chiar contezi. 

A fi deschisă la noi oportunități și a fi capabilă să te adaptezi circumstanțelor mereu în schimbare sunt atuuri importante care te vor ajuta să treci cu bine prin provocările vieții și să profiti la maximum de oportunități. Așadar, trebuie să dai dovadă de flexibilitate și de dorința de a-ți asuma riscuri. 

Nu în ultimul rând, trebuie să mai știi că cel mai important om din viața ta ești chiar tu. Numai dacă te pui pe primul plan vei reuși să devii o persoană mai fericită și, implicit, o persoană mai bună cu toți cei din jur. 

Nu știu să fac nimic până la această vârstă! Recomandările noastre

În lumea în care trăim este mult mai ușor să găsești activități din care să faci bani, cu siguranță mai ușor decât pe vremea bunicilor. Așadar, nu te mai plânge și începe să cauți inclusiv online acele domenii în care banii vin destul de ușor și în care poți să devii tot mai bună de la o zi la alta.

Iată câteva idei de meserii pentru femei care o să îți aducă satisfacții atât pe plan profesional, cât și pe plan personal, deoarece în sfârșit vei dispune de finanțele necesare pentru o viață lipsită de griji:

  • model de videochat
  • tehnician de unghii
  • makeup artist
  • cosmeticiană 
  • model

Desigur, acestea sunt doar câteva sugestii, însă merită să descoperi ce beneficii ai atunci când alegi una dintre meseriile de mai sus. Este momentul să te descoperi și să dai frâu liber imaginației pentru a-ți construi stilul de viață pe care îl meriți.  

RELATED POSTS
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments